VI. GREİFSWALD NÖRALTERAPİ SEMPOZYUMU İLE İLGİLİ GÖZLEM YAZILARI

Yaklaşık 2 yıl önce başladığım nöralterapi eğitimleri hepimiz gibi benim de hayatımda köklü değişiklikler yarattı. Bunların başında hayatta herşeyde; mesleki veya sosyal tüm çalışmalar ve ilişkilerde ustalığa giden yolun bir sonu olmadığını anlamam gelir. Griefswald anatomi kürsüsünün muhteşem tarihi dokusuyla taçlandırdığı 3 günlük eğitimde ise ömür boyu sürecek nöralterapi yolculuğumun şimdiye kadar ki en keyifli anlarını yaşadım.

Bir diş hekimi olarak tüm bedenin yanısıra belki de anatominin en karışık bölümü olan baş boyun bölgesinin her noktasını kesit kesit, en detaylı şekilde inceleme ve alanında en iyi hocalardan dinleme şansı bulduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Döndüğümden beri yaptığım her enjeksiyonda ‘iyi ki gitmişim’ diyorum. Sanırım çok değerli Hocam Hüseyin Nazlıkul’un bahsettiği iğnenin ucundaki gözlerden biri bu eğitimle beraber bir parça olsun açılmaya başladı. Çünkü dokuların derinliklerine yolladığımız iğne ucunun nereye gitmesi gerektiğini ve nerelere gidebileceğini net bir şekilde gördük.

Her anını keyifle hatırlayacağım bu eğitim fırsatını bize sunduğu ve 3 gün boyunca yorulmak nedir bilmeden yaptığı çevirileri, öğretileri ve her daim ilham veren varlığı ve enerjisi için sevgili hocam Hüseyin Nazlıkul’a bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Seçkin Yavuz

 

Her eğitimin kendi içinde bir kırılma noktası bulunur. Bunlar kafanızdaki bilgilerin kayıp uçlarını birleştiren, soru işaretlerini gideren ve gerçek anlamda “onu” kavramanızı sağlayan anlardır. Greifswald Sempozyumu benim için bu anlardan oluşan bir deneyimdi.

“Nöralterapi”nin en iyilerden dinlediğimiz teorik derslerin yanı sıra Greifswald Üniversitesi anatomatları eşliğinde gerçekleştirilen kadavra üstündeki pratik derslerinde nöralterapi eğitimine adım atan her hekimin en az bir kez tecrübe etmesi gerektiğine inanıyorum.

Sempozyumun bir diğer güzel yanı ise ders sonralarında gerçekleştirilen sosyal aktivitelerdi. Herkesin inanılmaz keyif aldığı akşam yemeklerinin, müzik eşliğinde yapılan hoş sohbetlerin ve gece yürüyüşlerinin hayatımız boyunca mutlulukla anacağımız hatırlar arasında şimdiden yerini aldığını düşünüyorum. Bu vesileyle de, sempozyumda bizim için büyük emekler harcayan değerli Hüseyin hocama; kıymetli katkıları için sevgili Tijen ve Gülçin Hocalarıma ve aynı çatıda üç kıymetli gün geçirdiğim Hans Barop’a, Thomas Koppe’a, Jürgen Giebel’e ve tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.

İki yıl sonra tekrar görüşmek üzere…

Güzin Neda HASANOĞLU ERBAŞAR


Greifswald Tıp Fakültesinde iki yılda bir gerçekleşen ve bu yıl VI.‘sı düzenlenen BNR Nöralterapi Sempozyumuna katılabildiğim için kendimi çok şanslı sayıyorum ve nöralterapiye inanmış ve gönül vermiş tüm doktor arkadaşlarımın da en az bir kez katılabilmesini dilerim.  Anatomi ve fizyolojiyi derinlemesine öğrenmek, nöralterapiyi daha iyi anlamak için Hüseyin hocamız ile birlikte bu sempozyumda olunmalı. Tarihi 1400'lü yıllara dayanan bu tıp fakültesinde ve Sobotta atlasının oluşturulduğu anatomi kürsüsünün o amfisinde oturulmalı.

Biz 30.5.2019-2.6.2019 tarihleri arasında 3 gün boyunca şimdiye kadar aldığımız nöralterapi eğitimlerimizi Prof. Dr. Hans Barop, Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ve Dr. Tijen Acarkan ile pekiştirdik. Ağrı fizyolojisinde Prof. Dr. Hans Georg Schaible bize katkıda bulundu. Değerli anatomi kürsüsü hocaları Prof. Dr. Thomas Koppe ve Prof. Dr. Jürgen Giebel mütevazilikleri, bilgiyi paylaşmadaki cömertlikleri ile kalbimizi fethettiler. Bozucu alan fizyolojisinde yeni yapılan çalışmaları Prof. Dr. Olaf Grisk'den dinleme fırsatı bulduk. Mikroveziküllerin işlevleri gerçekten etkileyiciydi. Ağrı ve otonom sinir sistemi ilişkisini önce teorik olarak sonra pratik uygulamalarla mükemmel bir şekilde bizim için hazırlanmış kadavra kesitlerinde inceledik. Bu bize üç boyutlu olarak ganglionları ve komşuluklarını görme fırsatı verdiği gibi kas fasya ilişkilerini, kas hareket kalıplarını da anlamamıza yardım etti.

Tüm bu sempozyum boyunca Hüseyin hocamıza karşı zaten var olan hayranlığımız bitmek bilmeyen enerjisi, bilgisinin enginliği ve Almanya'da bizi evimizde gibi hissettirmesi nedeniyle katlanarak arttı.

Greifswald BNR sempozyumuna tekrar gelmek dileğiyle... Teşekkürler Hüseyin hocam...

Fatma Pürnek AKIN

 

Greifswald benim için bir çok değerli bir tablonun gün ışığına çıkması gibiydi. Bende eksik olduğunu hissettiğim ama bir türlü tanımlayamadığım bir tecrübenin anlam bulmasıydı. Sevgili hocalarım, arkadaşlarım, bu ailede olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğumu bilmenizi isterim.

Hekimlik sanatının bilgi ve tecrübeyle donatılmış muhteşem örneği, değerli Hüseyin Nazlıkul hocam başta olmak üzere, sevgili Tijen Acarkan hocama ve güzel enerjisiyle grubumuzda doping etkisi yaratan sevgili Fatma Gülçin Ural hocama, değerli katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. 

Hans Barop, Thomas Koppe, Jürgen Giebel, Karlhans Endlich, Hans George Schaible, Olaf Grisk gibi birbirinden değerli hocalarla, tarihi kürsüde aynı çatı altında olmaktan müthiş mutluluk ve heyecan duydum. Bütün kalbimle tekrarlarını görebilmeyi ve bunu tecrübe edememiş arkadaşlarımın da yanımızda olabilmelerini dilerim.

Varlığıyla hayatımı onurlandıran tüm hocalarıma ve arkadaşlarıma minnet ve sevgilerimi iletiyorum.

İyilik dünyayı dolaşır, döner size ulaşır. İyilikle kalın.

Semiha Uzunalioğlu

 

Almanların zekasını kalitesini ilmini kendilerine saygısını sıradan bir anadolu çocuğu olarak BMW Audi Mercedes Porshe ile gördüğümüz gibi anatomi fizyoloji histoloji patoloji ilimleri ile de yakından gördüm hayranlıkla izledim hekim olarak ki bunu tabiki elçilerle önderlerle yapabilirdik ancak.

O önder; Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ‘a (ki kendisi hoca doktor abi baba arkadaş aydın hekim sosyolog psikolog felsefist üstaddır bizim algımızda) ve yardımcıları diğer üstadlar Tijen Hoca, Gülçin Hoca‘ ya evrenin en derin melodisi olan kozmozun regülasyonu işleyişi gibi asil bir devinimin enerjisiyle saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum . Üstadlar bizi herzaman bir üst bazen birkaç üst akıl seviyesine algı seviyesine ilim anlayışına taşır her daim. Tanrının bu derin güzel çocuklarına hediyelerine sonsuz şükran. Benim için 45 yaşımda aldığım en güzel bayram hediyesiydi bu sezon Greifswald Sempozyumu.

Oğuz Bak

 

Hekimlik mesleğinin endüstriye, hekimlerin çarkın birer dişlisine, hastaların ise tezgahtan çıkan birer ürüne dönüştüğü modern tıbbın hastayı dinlemediği, hastaya dokunmadığı sisteminde anatomi gibi temel bilimlerin de hakettiği değerden çok uzakta kalması doğaldır. Holistik ve regülasyon tıbbının dünyadaki en önemli temsilcilerinden sayın Hüseyin Nazlıkul hocam sayesinde çarkın birer dişlisi olmaktan kurtulma yolunda hekimlik zanaatini tekrar keşfediyoruz. Bu anlamda tarihi Greifswald anatomi kürsüsünde geçirdiğimiz 3 günlük sempozyumda kendi ülkemizde maalesef hiçbir şekilde göremeyeceğimiz ayrıntıda anatomi kesitleri görme fırsatı bulduk. Batırdığım iğnenin nereye gittiğini canlı görmek benim açımdan son derece verimliydi. Alman anatomist hocalarımızın meslek aşkları yanındaki mütevazılıkları da beni çok etkiledi. Kursun ilk günü bir grup kursiyer ilk toplantıya geç kalmış ve toplantı başladıktan sonra derse girebilmiştik. Orada yardımcı görevli olduğunu düşündüğüm beyaz saçlı yaşlı bir bey bizlere sıralarımıza kadar gelerek büyük bir nezaketle defter kalem dağıttı, sonradan öğrendik ki bu bey Alman anatomi hocası sayın Thomas Koppe’den başkası değildi. Diğer hocamız sayın Jurgen Giebel ile birlikte anatomi salonunda bizlere büyük bir sabırla ve şevkle kesitleri anlattılar. Hüseyin ve Tijen hocalarımız da eş zamanlı olarak klinik bağlantıları anlattılar. Ayrıca ünlü nöral terapist Hans Barop hocamızdan nöral terapi dinleme fırsatı bulduk.

Bilimsellik yanında sosyal anlamda da çok keyifli saatler geçirdik. Çok düzenli ve sakin bir üniversite şehri olan Greifswald‘un tatlı serinliğinde akşam yemeklerinde kaynaştık ve Hüseyin hocamın birçok konuda olduğu gibi müzik konusunda da işin hakkını verdiğine tanıklık ettik.

Sempozyuma katılamayan tüm meslektaşlarımın bu deneyimi bir dahaki sefere kaçırmamalarını tavsiye ederim.

Sempozyumda emeği geçen başta Hüseyin hocam olmak üzere, Tijen hocam, Gülçin hocam ve Greifswald anatomi kürsüsü hocalarıma çok teşekkür ederim.

Bilgehan Biçer

 

Greifswald ‘da sempozyum beklentimizin çok daha üzerinde bir deneyimdi. Başta Hüseyin hocam ve Tijen hocama emekleri için sonsuz teşekkürler. Gülçin Ural hocamıza da yardımları için ayrıca teşekkürler. Tüm ekip hem eğlenceli hem de çok yardımcıydı bilgi paylaşımı konusunda. İleriki kurslarda tüm arkadaşlarımızla ve hocalarımızla tekrar görüşmek dileğiyle.

Hanife Düzgün Çelik

 

Sevgili Hüseyin hocama sabrı ve bildiklerini yoğun bir enerji ile aktarmaya çalıştığı için ne kadar teşekkür etsek azdır. Greifswald benim için muhteşem bir deneyim oldu. Tijen hocama ve Gülçin hocama da ayrıca teşekkür ederim. Tüm ekip hem çok eğlendik hem de bildiklerimizi ve deneyimlerimizi paylaştık. Başta Hüseyin hocama olmak üzere tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

Ebru Akçin

 

Greifswald’da çok farklı ve öğretici bir deneyim yaşadık.  Anatomik kesitler ve kadavralar eşsizdi. Herşey için başta Hüseyin hoca olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

Mehmet Dinçer Bilgin